hockey.nl app

en de LISA app

Het programma op de website van de KNHB (Standenmotor) is leidend!!  Check dit altijd even op vrijdagavond.

Wedstrijdduur

De wedstrijdduur voor alle senioren en ABCD junioren + E8 jongste jeugd teams bedraagt 1x 35 minuten. (dit is incl. de scheidsrechter veldhelft wissel na 17,5 minuut).

De wedstrijdduur voor de E6-tallen is 2x 15 minuten met max. 5 minuten rust en veld/bank wissel. (zonder strafcorner)

De wedstrijdduur voor de E8-tallen is 1x 35 minuten (spelen volgens de KNHB zaalhockey regels die ook voor de senioren en ABCD junioren teams van toepassing zijn)

note : het maakt dus niet uit of E6-tallen / E8-tallen 1ste of 2de jaars zijn.

Aanvang en einde wedstrijd (belangrijk punt

Een wedstrijd dient in te gaan op de vastgestelde tijd (begin en eindtijd). )ok als de teams nog niet gereed zijn. Start de klok ! Indien dit niet gerealiseerd kan worden dient de zaalleiding in heel goed overleg met de teams de wedstrijden in te korten zodat toch de vastgestelde eindtijd wordt gehaald. De in te halen tijd kan verdeeld worden over de wedstrijden in dat blok. Maar let op : "einde bloktijd is einde wedstrijd en plaatsmaken voor de volgende groep.  De klok wordt nooit stilgezet (ook niet bij blessure of bal weg) Geen hands shake vóór de wedstrijd in de zaal (is geen tijd voor. Sorry !). Na de wedstrijd kan dit natuurlijk wel.

Afgelastingen in verband met weersomstandigheden

Afgelastingen in verband met weersomstandigheden worden alleen gedaan door de KNHB. Mocht de competitiedag afgelast worden dan kunt u dit terugvinden op         www.knhb.nl       en        www.mhv-evergreen.nl           Leidraad voor de KNHB is het openbaar vervoer, als het openbaar vervoer in de regio nog rijdt, dan gaan de wedstrijden door.

Sport schoenen

Het dragen van schoenen met afgevende zolen is ten strengste verboden. Sportschoenen moeten schoon zijn, zonder straatvuil. Volgens het spelreglement dienen zolen vlak te zijn en zonder noppen of strips. Deze verplichting is niet alleen geldig voor spelers, maar ook voor de coach, scheidsrechters, zaalleiding etc. Neem je zaalschoenen in een aparte tas mee naar de hal en trek ze binnen pas aan!

Keepers uitrusting

Metalen gespen kunnen beschadigingen aan de speelvloer aanbrengen en zijn daarom verboden. Harde plastic gespen dienen te worden afgeplakt. Zelfs indien deze gespen zijn afgeplakt kan een halbeheerder het spelen met een dergelijke uitrusting verbieden.

Spelers uitrusting

Verplicht : bitje en scheenbeschermers (zonder is niet spelen). Gezichtsmaskers dragen bij strafcorner is aanbevolen. Het handschoentje is niet verplicht, maar doe het nu maar het voorkomt heel veel pijn en de angst om geen blok neer te leggen.

Handschoen

Een hockeyhandschoen is niet verplicht maar wel sterk aanbevolen omdat de linkerhand relatief veel vaker dichtbij de grond is dan bij veldhockey. Het dragen van een handschoentje is daarom eigenlijk vanzelf sprekend, dat je die aan hebt.

Scheidsrechter , spelbegeleider

Bij de junioren ABCD neemt ieder team één scheidsrechter mee. Deze scheidsrechter fluit alle twee de wedstrijden van het Evergreen team. Neem als coach tijdig contact op met de (jeugd) scheidsrechter voor het meerijden. Jongste jeugd wedstrijden (E-jeugd) hoeven nog niet geleid te worden door een scheidsrechter maar door een spelbegeleider. Bij Evergreen geldt dat bij de E-jeugd een ouder gaat fluiten.

Zaalleiding

Wanneer uw team zaalleiding heeft dan moeten er, apart van de coach en de scheidsrechter, nog 1 of 2 personen geregeld worden die de zaalleiding gaan regelen en achter de wedstrijdtafel gaat en blijft zitten. Deze zaalleiding start en stopt de wedstrijdtijd, houdt de score bij. De zaalleiding moet alle teams controleren of zij hun spelersnamen op het DWF hebben ingevoerd voordat de wedstrijd begint. Wees hier erg secuur op – vraag de coach – antwoorden van : "oh ja, dat doe ik straks”, is niet voldoende.  Het is slechts 1 minuut werk, dus nu doen !

Heeft Evergreen de zaalleiding dan houdt dat ook in dat Evergreen de balken moet neerleggen en/of opruimen, mocht het 1ste of laatste wedstrijdblok van de dag zijn. (informeer de halbeheerder)

Meestal heeft de zaalleiding voor drie wedstrijden dienst (let op: dit komt niet altijd overeen met eigen gespeelde wedstrijden).  De zaalleiding start de tijd volgens KNHB schema, ook als de teams nog niet klaar staat. Anders loopt de volgende wedstrijd ook uit en die tijd is er niet.

De scheidsrechters moeten na ca. 17,5 minuten wisselen van helft. De tijd wordt hiervoor niet stilgezet. Wacht als zaalleiding totdat er een "dood” spelmoment is (een overtreding, achterbal, lange corner, shootje). Je moet als zaalleiding niet tijdens het spel precies op 17,5 minuut een zoemer laten gaan en/of fluiten, wacht dan maar even of doe het iets eerder.

Sporthallen

In de sporthallen zijn wij te gast. Een veel gehoorde klacht is hockeyen naast de balken buiten het veld of in de gangen. Dit is niet toegestaan en zelfs heel vervelend voor de scheidsrechters en spelers. Coaches dienen hierop toe te zien. De coach is verantwoordelijk voor het gedrag van zijn team gedurende de hele tijd dat het team in de hal is. Bij schade wordt de coach/team/club aansprakelijk gesteld.

Wij wensen jullie, scheidsrechters en toeschouwers  allemaal heel veel zaalhockey plezier !