header.png
 

Medische zaken

Link naar informatie omtrent blessures en preventie daarvan
  
 
 

Hockey EHBO

 

ALARMEREN

 

Als een hockeyongeval (letsel/ blessure) zich voordoet, is er meestal geen (para)medische hulp ter plaatse aanwezig. Soms is het nodig om snel deskundige hulp ter plaatste te hebben, bel dan 112.

Binnenkomende meldingen worden door de 112 verpleegkundig-centralist beoordeeld. Door deze beoordeling op de centrale kunnen kosten van ambulancevervoer worden uitgespaard.

Afhankelijk van de ernst van uw melding zijn er drie mogelijkheden.

·        Er wordt direct een ambulance ter plaatste gestuurd;

·        U wordt direct verwezen naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis;

·        U ontvangt het advies om met een huisarts contact op te nemen.

 

Wanneer een ambulanceteam ter plaatse komt, wordt de patiënt op de plaats van het ongeval behandeld. Afhankelijk van de aandoening vindt vervolgens ambulancevervoer plaats of wordt de patiënt doorverwezen naar de huisarts of het ziekenhuis. Zo kan ambulancevervoer worden uitgespaard en is de ambulance weer direct inzetbaar voor andere calamiteiten.

Indien er een ambulance naar u onderweg is, zorg er dan voor dat de toegangswegen vrij zijn en de ambulance opgevangen wordt!

 

Wanneer 112 gebeld moet worden zijn de volgende zaken van belang:

·        Laat iemand 112 bellen en rustig aan de verpleegkundig-centralist doorgeven:

-                 naam van de beller

-                 wat er gebeurd is

-                 het aantal slachtoffers

-                 wat het slachtoffer mankeert

-                 met name toestand van de vitale functies (ademhaling, circulatie, bewustzijn)

-                 exacte locatie (plaats, straat, nummer, toegangsroute, telefoonnummer)

·        Laat degene die gebeld heeft terug komen om te vertellen welke hulp er komt en hoe snel.

 

Zorg ervoor dat deze informatie op zichtbare plaatsen aanwezig is!

 
 

Lijst met per team EHBO, AED en BHV vaardigheden
  

Afgelopen jaar heeft de medische commissie aan alle Evergreenleden gevraagd wie er in het bezit is van een EHBO diploma en wie een training heeft gevolgd voor het bedienen van de AED. Veel leden en ouders van jeugdleden hebben gereageerd en aan de hand hiervan is een lijst gemaakt waarop alle namen staan vermeld. Voor het gebruiksgemak staan op de lijst alle jeugdteams en alle seniorenteams met per team de naam/namen van (ouders van) leden die EHBO en/of AED deskundigheid heeft.
De lijst hangt naast het AED-apparaat achter de bar in het clubhuis en is ook te vinden op de website onder "documenten”. De lijst is uiteraard van toepassing voor het seizoen 2011-2012 en zal jaarlijks geactualiseerd worden.
  

Alcohol en hockey

Alcohol en hockey worden vaak in een adem genoemd. De derde helft, meerdaagse toernooien en trips zijn bij hockey vaak berucht om het alcoholgebruik. Over alcohol en sport bestaan vele fabeltjes.

Hieronder staan de fabeltjes en feiten rondom alcohol op een rij.

Fabeltjes
- Met alcohol op kun je meer aan.
- Door het drinken van alcohol word je warmer.
- Buitenlucht, zwarte koffie, koude douches, lichamelijke inspanning en speciale ontnuchteringmiddelen breken de alcohol sneller af.

Feiten
- Alcoholgebruik voor de wedstrijd vermindert het prestatievermogen aanzienlijk. Al na het drinken van 2 glazen alcohol neemt het sprintvermogen met 10% af en de sprongkracht met 6%. Je reageert langzamer en hebt minder controle over jezelf.
- Tijdens het hockeyen worden in de spieren afvalstoffen gevormd die door de lever uit het lichaam moeten worden verwijderd. Als de lever echter ook alcohol moet afbreken, zal de afvoer van afvalstoffen verminderen. Dit leidt tot snellere spiervermoeidheid en meer spierpijn.
- Door de alcohol verwijden bloedvaten zich waardoor warmte gemakkelijk wordt afgevoerd. Hierdoor koelt het lichaam sneller af en raken spieren sneller uitgeput. Het uitslapen van de roes in de open lucht is bij koud weer levensgevaarlijk!
- Afbraak van alcohol is slechts een kwestie van tijd (1,5 uur per glas alcohol). Alle ontnuchteringmiddelen of -methoden berusten op fabeltjes.
- Tenslotte vergroot alcohol de kans op blessures aanzienlijk! Wees wijs en drink niet voor een wedstrijd!

 
Gratis EHBO –App
  
Bestuur en medische commissie willen graag de kennis over EHBO op en rond het sportveld zo veel mogelijk vergroten, zodat iedereen, maar vooral trainers en coaches, in staat is snel en adequaat te handelen wanneer zich een ongeval voordoet. Op de onlangs in het clubhuis geplande avond over EHBO op het sportveld kwamen teleurstellend weinig belangstellenden af. In Nederland heeft maar 3% van de bevolking een EHBO-diploma, bij Evergreen is dat percentage wel wat hoger, maar nog steeds erg laag en dat zouden wij graag anders zien. Gelukkig is er een handige app door het Nederlandse Rode Kruis en de Landelijke Huisartsenvereniging beschikbaar gekomen. Deze app geeft instructies over hoe te handelen bij 58 verschillende ongevallen en is bovendien gekoppeld aan hulpdiensten in de buurt : met één druk op de knop wordt 112 gebeld of kunt u de dichtstbijzijnde huisartsenpost of ziekenhuis met EHBO post vinden. De app is te downloaden via www.rodekruis.nl.
  
 
Bitje op maat voor Evergreenleden
 

Een goede gebitsbescherming is sinds 2016 bij hockey verplicht. De standaardbitjes die via de sportwinkel te verkrijgen zijn, Passen niet altijd prettig in de mond.
 
Herhalingscursus AED bediening

Voor leden en ouders van jeugdleden die eerder al een cursus hebben gevolgd om de AED te bedienen is er de mogelijkheid om op kosten van Evergreen een herhalingscursus te volgen op maandag 3 december van 19:30 tot 21:30 uur in het clubgebouw van wandelsportvereniging TVM aan de Dr. A. Schweitzerdreef (het blauwe gebouw bij de jeu de boules baan).

U kunt zich aanmelden bij het secretariaat van Evergreen : [email protected] .

 

Agenda

Nog geen agendapunten.


Contact

Adres
Dr. Albert Schweitzerdreef 431
3146 AP Maassluis
010-5912097
[email protected]

Postadres
Postbus 289
3140 AG Maassluis
KvK nummer 24339675

Bankrekeningnummer
3404.79.930
BIC: RABONL2U
IBAN: NL28RABO0340479930
BTW: 8034.65.890.B.01

Instagram